Nieuwe keuken- en interieurshowroom blinkt uit met intelligent verlichtingssysteem

 

Diapal wenste voor de verlichting van de nieuwe showroom een systeem met maximale flexibiliteit, dat bovendien gemakkelijk te bedienen was.
De verlichting kan centraal bediend worden, en schakelt automatisch aan en uit dankzij bewegingssensoren. “Die sensoren hangen op centrale plaatsen, zoals de traphal, de gangen en de sanitaire cellen. Daar zou de verlichting anders onnodig aan kunnen blijven”, zegt Thomas Ballegeer van Qbus.

 

Het bedrijf installeerde ook een knop in de vergaderruimte, om tegelijk de verlichting te dimmen en de projector in te schakelen. De buitenverlichting wordt gestuurd met de astronomische klok, die in de controller zit. “Zo gaat de buitenverlichting aan wanneer het donker wordt, en het licht blijft branden tot een bepaald uur. In de ochtend springt de verlichting opnieuw aan, tot het buiten klaar genoeg is.” 


Ook in de bureauruimte verbeterde Qbus de regeling van de verlichting. “De bureaus zijn voorzien van dimbare ledstrips. Indien er te veel licht is kan men de verlichting dimmen, wat het werken aan
een computer aangenamer maakt.” 

 

“Bij een showroom als deze moet men steeds
rekening houden dat de indeling kan veranderen”,
vervolgt Ballegeer. “Hiervoor gebruikt men een DALI-sturing, zodat de verlichting eenvoudig kan verplaatst worden zonder de kabels te moeten vernieuwen. Het bijkomende voordeel aan DALI is dat iedere armatuur kan gedimd worden. Hierdoor wordt er een sfeer gecreëerd waarbij klanten zich sneller kunnen inleven in huiselijke omgeving. Bijkomend wordt er heel vaak gewerkt met ledstrips en inbouwspots die op hun beurt anders worden gedimd.”

Diapal_2.jpg
Diapal_4.jpg