5. Energiebeheer

Zelf je energiestromen beheren goed voor je energiefactuur.

De wereld wordt meer en meer elektrisch.

Elektrische wagens, warmtepompen en zonnepanelen worden de standaard binnen elk huishouden, appartement of gebouw. De stijgende elektrificatie zorgt ervoor dat de wereld voor eindgebruikers complexer wordt: je kan energie opwekken, zelf verbruiken of terug injecteren, je kan energie bufferen zowel thermisch als elektrisch, je kan inspelen op de energietarieven en verbruiken wanneer deze laag zijn. Allemaal elementen die maken dat er mogelijkheden zijn waarmee eindgebruikers kunnen ingrijpen op hun verbruik en zo hun energiefactuur onder controle te houden. Liefst op een eenvoudige, begrijpbare manier.


Qbus heeft verschillende producten in het gamma die inspelen op deze evolutie en zorgen voor een grotere bewustwording, een betere controle van het energieverbruik en dus een lagere energiefactuur.
Eerst en vooral moet de eindgebruiker bewust worden wanneer hij wat verbruikt. Het tonen van het actueel of historisch verbruik of injectie kan eindgebruikers helpen de juiste beslissingen te nemen. Anderzijds kan de gebruiker ook berichten krijgen wanneer de woning of het gebouw teveel energie verbruikt of genereert op een instelbare waarde, of wanneer de voorspelde kwartierpiek de huidige kwartierpiek zal overschrijden waardoor hij extra zal moeten betalen. 


Naast het verwittigen wil men ook ontzorgd worden. Zo kunnen grote verbruikers zoals warmtepompen of elektrische wagens automatisch gestuurd worden in functie van de actuele afname of injectie om zo de autoconsumptie te verhogen dankzij thermische buffering of het energieverbruik beter te spreiden (peak-shaving) om zo een lager capaciteitstarief te moeten betalen.


Nieuwe concepten zoals energiedelen creëren ook nieuwe opportuniteiten. Met behulp van een actieve sturing kunnen opwekking en afname op elkaar afgestemd worden tussen verschillende aangesloten verbruikers. Dit zorgt voor een betere autoconsumptie en een lagere energiefactuur.

 

Voor technische documentatie, aansluitschema, instructievideos en voorbeeld QDB's over energiebeheer kan je terecht op de

 

Support sectie 

 

 

Deel deze pagina

Betrokken producten

Gerelateerde projecten

Installateur maakt van privéwoning een eigentijdse showroom in samenwerking met Qbus

Als installateur je privéwoning omtoveren tot een eigentijdse showroom? Met dat idee speelde Pieter Degrande en zijn echtgenote tijdens het plannen van hun nieuwbouwproject. Ze stelden zich voor dat ze klanten konden uitnodigen in hun huis en de nieuwste technieken konden demonstreren. In samenwerking met Cebeo, Modular en Qbus hebben ze dit concept werkelijkheid gemaakt.

MEER COMFORT MET EEN LAGERE ENERGIEFACTUUR DANKZIJ QBUS

Als fabrikant van gebouwenautomatisering werd Qbus ingeschakeld door Daan De Volder Architects om een '90s woning slimmer en energie zuinig te maken. In samenwerking met installateur Geert Van Der Aa werden de wensen van de eindklant volledig ingelost.