2 September 2022 - Door Tom

Energiebeheer wordt onontbeerlijk... 

 

… want de energieprijs is gestegen en de factuur wordt straks anders berekend.

Het aandeel van de energiekost in een gezinsbudget neemt spectaculair toe. Op vandaag betaalt een gemiddeld gezin 6000€ per jaar aan energie (2200€ elektriciteit, 3800€ gas).

Naast de stijging van de energieprijzen treedt vanaf 1 januari 2023 het capaciteitstarief in voege. Dit houdt in dat een deel van de elektriciteitsfactuur zal berekend worden obv het hoogste verbruik gedurende 1 kwartier van de maand. Het gemiddelde van alle hoogste kwartierverbruiken van de 12 maanden wordt genomen om het capaciteitstarief te berekenen. Per kilowatt dat een gebruiker zijn kwartierpiek naar beneden kan halen, bespaart hij €45 per jaar (huidige tarieven).

Fig. 1 – overzicht kwartierpiek augustus 2022 in een woning met warmtepomp, elektrische wagen, en zonnepanelen.

 

… want er zijn steeds meer elektrische verbruikers.

Het aantal aan elektrische wagens verdubbelt elk jaar, het aantal warmtepompen (elektrisch gevoed) neemt exponentieel toe. Elektrische verbruikers kunnen makkelijker aangestuurd worden door een centraal systeem.

 

… want er is een mismatch tussen generatie en verbruik.

Om zelf elektriciteit voor deze verbruikers op te wekken worden steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd. Bij analoge elektriciteitsmeters wordt de gegenereerde en aangekochte energie aan dezelfde waarde verrekend (terugdraaiende teller). Bij de nieuwe digitale elektriciteitsmeters is het terugdraaien van die meter geen optie – de gegenereerde energie die terug in het net gestoken wordt, wordt maar verrekend aan een fractie van de prijs van aangekochte energie. Het zelf verbruiken van  gegenereerde energie is interessanter, maar in woningen genereren zonnepanelen elektriciteit op momenten dat er geen elektriciteit wordt verbruikt. Dus rijst de vraag naar bufferen van gegenereerde energie – ofwel via thuisbatterijen, ofwel door slim gebruik te maken van bvb warm water-opslag. 

 

Met Qbus energiebeheer bespaar je van 280€ tot... op je energiebeheer. 

 

Meer weten? 

 

Contacteer ons

Deel deze pagina

HVAC_small
Energiebeheer_450x450
Energietraining_450x450
Mijn energiedata_2