Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een goede keuze als u energie wilt besparen. De kosten voor verwarming vormen immers een aanzienlijk deel van uw energiefactuur, en door efficiënt te verwarmen kunt u veel energie en dus geld besparen. Een slimme thermostaat beschikt over heel wat meer functies dan een klassieke kamerthermostaat. U kunt niet alleen de temperatuur aanpassen en instellen met behulp van programma’s, maar ook bijvoorbeeld het verbruik meten en de slimme thermostaat vanop afstand bedienen. Bij domotica wordt overigens doorgaans niet met één centrale thermostaat gewerkt die de verwarming in de hele woning aanstuurt, omdat dit niet efficiënt is. Om niet meer maar ook niet minder te verwarmen dan nodig, wordt er bij domotica met verschillende zones gewerkt die apart aangestuurd worden door een slimme thermostaat. Er wordt meestal met minstens drie zones gewerkt (woonruimtes, slaapkamer en badkamer) omdat elk van deze ruimtes op een andere manier en op andere momenten gebruikt wordt.

 

Een slimme thermostaat wordt meestal gekoppeld aan sensoren. Door te werken met een lichtsensor, schakelt de thermostaat na een vooraf ingestelde tijd over naar stand-by temperatuur wanneer het licht uitgedaan wordt. Via aanwezigheidsdetectie wordt voorkomen dat er onnodig verwarmd wordt in ruimtes waar niemand aanwezig is. Ook is het mogelijk om de verwarming automatisch te laten uitschakelen wanneer er in de kamer een raam wordt opengezet. Verder is het mogelijk om een handig overzicht te krijgen van uw energiegebruik voor verwarming via domotica (thermostaat verbonden met het internet). U kunt uw thermostaat bedienen vanop afstand, via een webapplicatie of mobiele app, en via dezelfde weg kunt u overzichten krijgen van de historiek van uw verwarming. Zo bespaart u met domotica voor verwarming en een slimme thermostaat gemiddeld 19% op uw verwarmingskosten!

 

Wilt u ook een slimme thermostaat van Qbus? Neem dan contact op met een erkende installateur of vraag meer informatie aan via het contactformulier