Woningventilatie

Woningventilatie is misschien wel de belangrijkste factor voor het creëren van een gezond leefklimaat in uw woning. U brengt immers heel wat tijd binnenshuis door, met activiteiten die de lucht in huis vochtiger maken of het zuurstofgehalte ervan naar beneden halen. Alleen al door te ademen wordt de lucht armer aan zuurstof en rijker aan CO2 en stijgt ook het vochtgehalte. Ook koken, douchen of de was drogen zorgt voor een toename van de luchtvochtigheid. Voor de afvoer van de vervuilde, vochtige lucht en de toevoer van verse, drogere lucht is een goede woonhuisventilatie onontbeerlijk.

 

Een efficiënt systeem voor woningventilatie komt zowel uw gezondheid als die van uw woning ten goede. Om u goed te voelen, moet de lucht die u inademt voldoende zuurstof bevatten. Ook voor de goede werking van verwarmingstoestellen en het voorkomen van CO-vergiftiging is het belangrijk dat de lucht binnenshuis voldoende zuurstof bevat. Daarnaast is het verlagen van het vochtpercentage een belangrijke functie van ventilatie: een woning waarin de lucht te vochtig is, krijgt op termijn te kampen met condensatieproblemen en schimmelvorming. Tot slot zorgt woningventilatie voor de afvoer van schadelijke stoffen en hinderlijke geurtjes: van de geur van verf tot tabaksrook en kookluchtjes. De afvoer van al deze stoffen en de toevoer van verse lucht zorgen voor een aangenamer en gezonder binnenklimaat.

 

U hebt de keuze uit verschillende ventilatiesystemen: woningen kunnen zowel natuurlijk als mechanisch geventileerd worden, of door een combinatie van beide systemen. Het voordeel van mechanische woningventilatie is dat de luchtcirculatie beter gecontroleerd kan worden. Mechanische woonhuisventilatie kan bovendien gekoppeld worden aan uw domoticasysteem, zodat de luchtkwaliteit automatisch gemeten wordt en de ventilatie afgestemd wordt op de resultaten van die metingen.

 

Met weten over het automatiseren van woningventilatie via domotica? Neem dan contact op met één van onze erkende installateurs of vul het contactformulier in.