16 December 2019 - Door Livine

Overtuigd landelijk met een slimme twist

 

In een rustige woonwijk aan de stadsrand overheerst het groen waardoor deze villa met landhuis allures er helemaal tot zijn recht komt. Het bouwkoppel koos voor een overduidelijke landelijke insteek met  een eigentijdse toets en een aangepaste Qbus installatie.


Omdat het bouwkoppel de dimfunctie op heel wat verlichting wou voorzien, werd geopteerd voor een DALI-sturing. Het DALI-systeem laat toe om met dezelfde kabel verschillende verlichtingsarmaturen te verbinden, maar elk  van die armaturen toch afzonderlijk of in groepen te kunnen dimmen. Naast de eenvoudige sturing en aanpassingen is het dimbereik van de DALI maximaal: de armatuur kan heel laag dimmen zonder flikkering of uitval. 

 

In de woning zijn ook heel wat lamellen elektrisch bedienbaar. Het bouwkoppel wenst deze zowel individueel als samen te kunnen bedienen. Naast de manuele bediening worden de lamellen ook automatisch gestuurd op basis van de astronomische klok, een standaard klok en een lichtsensor.

Via de ingebouwde astronomische klok weet het Qbus-systeem wanneer de zon opkomt en ondergaat op die specifieke dag. Twintig minuten na zonsondergang gaan de lamellen dicht. De buitendetector, die de verlichting aan de inkom activeert bij beweging, heeft een ingebouwde lichtsensor.

 

Deze landelijke woning vraagt een aangepaste domotica om vooral het dagelijkse leven van de bewoners te vergemakkelijken, zegt installateur, Kristof Debal uit Zedelgem. Hij installeerde Qbus voor  het aansturen van DALI-verlichting, lamellen, ook de toegangscontrole en het audiosysteem werd met Qbus geïntegreerd. 

 

De keuken telt verschillende gedimde lichtkringen en diverse lamellen. Om deze individueel aan te sturen op een vereenvoudigde manier, werd een Tastu Display voorzien. De Tastu Display heeft een ingebouwd kleurenscherm waardoor je ziet wat je bedient. Met deze ‘Room Controller’ kunnen tot 20 bedieningen worden uitgevoerd.
Een “bediening” kan zowel een licht aan-/uitzetten zijn, een dimmer sturen, een lamel op/neer sturen of een bepaald % kantelen, of een “sfeer” uitvoeren. De bediening van de lamellen en lichtkringen in de keuken gebeurt meestal via sferen die aangestuurd worden via deze Tastu Display.

Een ingebouwde temperatuursensor laat zelfs toe om de Tastu Display als thermostaat te gebruiken. De proximity-sensor zorgt er dan weer voor dat het scherm enkel oplicht als het bediend wordt.

 

©Nick Cannaerts - Home Sweet Home 12/2019               

Deel deze pagina

201912_Landelijk_Simoen
201912_Tastu_display_portrait_Simoen
201912_Gang_Simoen
201912_zwembad_Simoen