Huisartsen, specialisten en Qbus onder één dak

 

MCA is een Medisch Centrum waar 5 huisartsen en 24 specialisten en gezondheidswerkers de dienst uitmaken. Om het beheer van de technieken efficiënt en eenvoudig te maken, werd voor Qbus gekozen. Zo is er volledige integratie tussen de toegangscontrole, de telefonie en het gebouwenbeheerssysteem.

Waar omwonenden vroeger 20 kilometer moesten rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, biedt MCA gespecialiseerde zorg op één en dezelfde locatie in Assenede.

 

In MCA worden verschillende diensten gedeeld onder het medisch personeel. Zo zijn er 2 administratieve assistenten, zijn er gezamenlijke wachtruimtes, vergaderzalen en consultaties. Op de bovenste verdieping zijn er eveneens 3 appartementen.

 “Alle dokters hebben een badge waarmee ze toegang krijgen tot hun consultatieruimtes en de gemeenschappelijke ruimtes” zeg Wouter Dhaenens van Elektro Dhaenens. “Zo weet het Qbus systeem wanneer er een dokter in de consultatieruimte zit, en wordt deze ruimte geactiveerd: de telefoonlijn gaat open, de verwarming wordt op 21°C gezet en de verlichting gaat aan. Als een dokter de ruimte heeft verlaten, gaat het licht uit, schakelt de verwarming een paar graden lager en wordt de telefoon automatisch doorgeschakeld naar het onthaal. Na de uren wordt de telefoon automatisch doorgeschakeld naar een meldkamer.”

 

Efficiente verwarming en koeling met een gebruiksvriendelijk bediening

 

Voor de verwarming en koeling werd gekozen voor een gasabsorptie warmtepomp aangevuld met convectoren in de ruimtes. “Door met diepteboringen te werken kan de warmtepomp elke dag van het jaar voor een comfortabele 21°C zorgen” verduidelijkt Jurgen Van De Walle van ProHeating Systems. “Maar in elke ruimte kan de gevraagde temperatuur voor verwarming of koeling afzonderlijk bijgeregeld worden. De gebruiker van de ruimte kan zowel via de lokale thermostaat als via de PC, tablet of smart phone de gewenste temperatuur vragen. Daarvoor worden dan de lokale convectoren in de ruimte gebruikt. Oververhitting van het gebouw wordt tegengegaan door de warmterecuperatie via het ventilatiesysteem. Deze gerecupereerde energie wordt via de warmtepomp hergebruikt in de installatie daar waar warmte nodig is.

 

"Al deze technieken worden aangestuurd door Qbus waardoor alle complexiteit voor de gebruiker verdwijnt en het geheel op een makkelijke manier kan worden bediend.” Jurgen Van De Walle - ProHeating Systems

 

Meer weten over Proheating systems