Blog: Hoe word je een succesvolle Smart Home installateur?

 

Nederlandse consumenten hebben inmiddels voor een miljard euro uitgegeven aan smart home apparaten. Bijna drie op de tien huishoudens heeft één of meerdere Smart Home apparaten in huis. Ben je van plan om een succesvolle Smart Home installateur te worden? Volg deze zeven stappen die nodig zijn in deze groeiende markt.

 

Stap 1: Word een expert
De komende jaren wordt de vraag naar installateurs die een samenhangend woningautomatiseringssysteem kunnen samenstellen steeds groter, het is dus belangrijk om nu al kennis te vergaren. Investeer bijvoorbeeld in trainingen. Als je nu in jezelf investeert, kun je al snel de vruchten plukken van jouw nieuwe expertise. Je kunt als installateur immers verdienen op een slimme installatie.


 

Stap 2: Weet wat de klant wil
Waarom wil een klant automatisering? Is het vanwege comfort? Om energie te besparen? Gaat het om een jonge familie, of juist een oudere die zelfstandig thuis wil blijven wonen? Alleen als je volledig het waarom van de klant begrijpt, kan je een goed gesprek voeren met een klant over welke oplossingen toepasselijk zijn.
 

Stap 3: Haal mythes onderuit
Huiseigenaren denken vaak dat Smart Home technologie een ver-van-hun-bed-show is en alleen is weggelegd voor de allerrijksten. Of ze zijn bang dat hun hele huis moet worden verbouwd. Als installatie-expert kan je deze mythes onderuit halen om mensen over de streep te trekken en jou de installatie aan te laten leggen.
 

Stap 4: Geef de klant keus
Bij het kopen van een huis hebben klanten niet de tijd om helemaal uit te zoeken welke producten bij hun wensen passen. Als installateur zit je in de perfecte positie om verschillende plannen voor elektrische installaties aan te bieden, met verschillende budgetten. Daarmee verander je een smart home van iets complex, naar een leuke ervaring voor de klant.
Een goede tip hierbij is om een uitbreidbaar systeem aan te bieden, zodat de klant eenvoudig kan beginnen maar later altijd kan uitbreiden.
 

Stap 5: Maak een duidelijk plan
Nadat de grote lijnen zijn vastgesteld, is het tijd om de elektrische infrastructuur te inventariseren. Door bewust te zijn van alle elektrische producten in een woning, voorkom je problemen bij de implementatie en het helpt je het hele huis als één ecosysteem te zien. Dat is handig als je het systeem later wil upgraden. Tip: Qbus is gespecialiseerd in het maken van een domoticaplan en de tekeningen!

 

Stap 6: Installeer infrastructuur
Speek met de klant om te bepalen wat de beste plekken zijn voor de producten, dit zou eenvoudig moeten zijn als de vorige stap goed is uitgevoerd. Zorg er ook voor dat de bewoner precies weet wat apparaten doen. Als daar een misverstand over bestaat, kan je uiteindelijk met een ontevreden klant zitten. Geef daarom een goede instructie over de werking van de systemen, hierbij kan eventueel de leverancier betrokken worden.

 

Stap 7: Selecteer goede producten
Het is jouw taak om de klant te informeren over beperkingen van apparaten, bijvoorbeeld bij draadloze doe-het-zelf producten. Hoe hip en eenvoudig deze ook lijken, vaak zijn ze al snel overbodig en kennen ze hun beperkingen. Let ook op interferentie bij draadloze apparaten: hier hebben veel systemen last van. Ga in plaats hiervan liever voor een volwaardig en uitbreidbaar domoticasysteem dat klaar is voor de toekomst. Door advies te geven over producten, en de voor- en nadelen van alternatieven, help je niet alleen de klant, maar zet je jezelf neer als een echt succesvolle Smart Home installateur.

Deel deze pagina

Betrokken toepassingen

Betrokken producten

Qbus_Opl_Ubie_HiRes