Tips om jouw gebouw energieneutraal te maken

 

Wat is een energieneutraal gebouw?

Bij een energieneutrale woning (ook NoM-woning genoemd, ‘nul op de meter’) wordt er jaarlijks minimaal evenveel energie opgewekt als verbruikt. Daardoor is de energierekening ook €0 of bijna €0. Er wordt vaak gasloos gewerkt: de verwarming van ruimtes en water gebeurt middels een zonneboiler of warmtepomp.

 

Er zijn twee manieren om aan een energieneutraal gebouw te werken. Enerzijds kun je het energieverbruik verlagen, anderzijds kun je zorgen voor het opwekken van meer energie.

 

Energieverbruik verlagen

Je kunt op verschillende manieren je energieverbruik verlagen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler. Je wil de duurzame warmte natuurlijk het liefst zo lang mogelijk binnen houden, dus het is slim om ook de muren, vloeren en het dak te isoleren. Het plaatsen van HR++-glas zorgt ook voor een betere isolatiewaarde van je gebouw.

Pro-tip: check op Rijksoverheid.nl welke SEEH-subsidies er zijn: https://bit.ly/3owNNT7

 

Slimme technieken
Er valt ook energie te besparen door gebruik te maken van slimme technieken in je gebouw. Denk hierbij aan het plaatsen van bewegingsmelders voor verlichting en een ‘alles-uit-knop’ zodat alle elektrische apparatuur uitgeschakeld wordt zodra je het gebouw verlaat. Qbus is gespecialiseerd in het slim maken van gebouwen en helpt hier graag bij!

 

Opwekken eigen energie

Het plaatsen van zonnepanelen is een goede manier om zelf in elektrische stroom te kunnen voorzien. Zonlicht is gratis, dus waarom zouden we er geen gebruik van maken? De terugverdientijd is relatief kort.

 

We wensen je veel succes bij het energieneutraal maken van jouw gebouw. Op naar een duurzame toekomst! 

Deel deze pagina

Betrokken toepassingen

Betrokken producten