De nieuwe benadering van het bankkantoor

 

De klanten vragen naar een minder formele, aangenamere ervaring als ze dan wel een bankkantoor moeten binnenstappen.

 

Deze marktevolutie en wijzigende klantenvraag viel bij Belfius niet in dovemansoren. In 2020 werden de 133 kantoren die Belfius nog in eigen beheer had in België doorgelicht: een aantal werden gesloten, maar voor meer dan 50 kantoren werd een investeringsproject opgezet zodat deze kantoren moderner, functioneler, toegankelijker, comfortabeler, aangenamer en energie-efficiënter zouden worden.

 

Video- parlofonie en daglichtsturing met Qbus

 

Na de evaluatie van verschillende leveranciers en offertes werd Qbus uitgekozen als leverancier van de automatisering voor alle te vernieuwen kantoren. Het Belgische smart home & building bedrijf uit Erpe-Mere heeft sinds zijn oprichting, ruim 20 jaar geleden, zijn strepen verdient in commerciële projecten in zowel België als buitenland. Zoals de gevangenis Beveren, de VBO-gebouwen in Brussel, de wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai, Mövenpick en Hilton hotels in Azië en nog veel meer. Qbus had ook al een gelijkaardig project in Dubai waarbij verschillende kantoren van de Emirates Islamic Bank werden gemoderniseerd succesvol opgeleverd. Medewerkers van Belfius, van studiebureau AA&O en van Cebeo konden de waaier van mogelijkheden met Qbus technologie ook zelf ervaren in de gloednieuwe Qbus showroom in Erpe-Mere.

In de nieuwe Belfius kantoren zorgt Qbus voor de video- parlofonie, waarbij voor de buitenposten wordt samengewerkt met Comelit. Zo kan elk kantoor zelf kiezen tussen een uitgebreid gamma van buitenposten, al dan niet vandaalbestendig, met meerdere of enkele bellen. De oproepen komen binnen op de Qbus UbieTouch displays in het kantoor, en indien gewenst op de Qbus App op de smart phones, tablets of computers van een of meerdere kantoormedewerkers.

Ook de daglichtsturing neemt Qbus voor zijn rekening. Een combinatie van aanwezigheidsdetectoren met daglichtmeting en DALI-gestuurde armaturen zorgt voor optimale verlichting van de kantoren – functioneel waar nodig, gezellig waar gevraagd, en steeds energie-efficiënt. De aansturing van de verlichting kan naast automatische detectie ook via sferen op standaard schakelaars, via het bedieningsscherm of via de Qbus App.

 

Coming up: energy management

 

Daarnaast zit slim energy management in de pipeline. Via de Qbus Energy Management Module (EMM), beschikbaar na de zomer, leest Qbus rechtstreeks de digitale meter uit: hoeveel energie werd er gegenereerd, hoeveel verbruikt, wat is het tarief, wat is het verbruik van andere nutsvoorzieningen. Op basis van deze gegevens kan Qbus acties ondernemen, zoals de gevraagde temperatuur aanpassen om zo de airco minder energie te laten verbruiken, laadpalen maar op 50% laten laden, de thuisbatterij opladen of de temperatuur van het boilerwater verhogen waarbij dit als een buffer van energie wordt gebruikt.

_43A2654
_43A2684