Wat is domotica

Wat is domotica? Hoewel het begrip meer en meer ingeburgerd raakt, is het zeker niet voor iedereen duidelijk wat het precies inhoudt. Daarom leggen we u eerst uit wat u zeker moet weten over domotica: betekenis van het woord. ‘Domotica’ is een samenvoeging van ‘domus’ (Latijn voor ‘huis’) en elektronica. Domotica verwijst daarmee naar het totaal van elektronische voorzieningen binnen een woning, en meer bepaald naar het overkoepelende systeem dat de werking van al deze voorzieningen en toestellen regelt. Zo’n systeem heeft heel wat voordelen: domotica zorgt voor de automatisering van een aantal elementen van de woning, zoals verlichting of verwarming, en vermindert zo het energieverbruik terwijl het comfort stijgt.

 

Maar hoe werkt domotica precies? Bij het installeren van domotica wordt er in uw woning een centrale controle-unit geïnstalleerd waaraan de verschillende aanwezige elektrisch gestuurde systemen gekoppeld worden. Dat kan gaan van basisvoorzieningen zoals verlichting en verwarming, maar ook bijvoorbeeld de rolluiken, zonwering of uiteenlopende huishoudtoestellen kunnen via het domoticasysteem aangestuurd worden. Op de vraag ‘wat betekent domotica’ is dus niet één enkel antwoord beschikbaar: u kiest zelf hoe uitgebreid u uw systeem wilt maken en wat voor u de belangrijkste aandachtspunten zijn.

 

Domotica biedt u enerzijds meer controle over wat er in uw woning gebeurt, terwijl het u anderzijds het leven makkelijker maakt door u bepaalde taken uit handen te nemen. Vergeten uw kinderen ook vaak het licht uit te doen wanneer ze een kamer verlaten, en moet u daarom regelmatig controleren of er geen lichten nodeloos branden? Dankzij domotica kan de verlichting gekoppeld worden aan een aanwezigheidssensor. U kunt dan zelf programmeren na welke tijd de lichten automatisch uitgaan nadat de sensor aangeeft dat er niemand meer in de kamer is. Op de vraag ‘wat is domotica en waarom zou ik ervoor kiezen’ is het belangrijkste antwoord daarom dat het uw leven vereenvoudigt door dagdagelijkse taken te automatiseren, en dat terwijl u energie en dus geld bespaart.

 

Wilt u meer informatie over Qbus domotica? Neem dan contact op met één van onze installateurs bij u in de buurt of vul het contactformulier in. 

Qbus Cloud bediening op Ipad