Schemerschakelaar

Met een schemerschakelaar stemt u uw verlichting eenvoudig af op de natuurlijke cyclus van dag en nacht. U stelt zelf de gewenste hoeveelheid licht in die het kantelpunt zal vormen voor de schemerschakeling. Als de lichtintensiteit lager wordt dan dit vooraf bepaalde punt, dan zorgt de schemerschakelaar er automatisch voor dat de verlichting wordt ingeschakeld. Wordt de intensiteit van het natuurlijke daglicht terug groter? Dan schakelt de schemerschakelaar de lichten opnieuw uit. Het systeem werkt met een schemersensor die de hoeveelheid natuurlijk licht meet.

 

Schemerschakelaars kunnen in een of meerdere ruimtes binnenshuis gebruikt worden, maar u kunt ook kiezen voor een schemerschakelaar buiten. Daarmee is het mogelijk om de gevel- of terrasverlichting automatisch te laten verlopen. Voor de toepassing van een schemerschakelaar binnenshuis moet u ervoor zorgen dat de schemersensor de hoeveelheid daglicht accuraat kan meten. De sensor moet dicht bij een raam geplaatst worden en de hoeveelheid licht die hij kan opvangen mag bij voorkeur niet gehinderd worden door bijvoorbeeld gordijnen. Anders zullen de metingen van de schemersensor niet accuraat verlopen en zal de dag/nacht-schakelaar niet optimaal werken.

 

Een schemerschakelaar kan vaak meer dan alleen de lichten aan- of uitdoen op basis van de hoeveelheid daglicht. Zo kunt u bij een schemerschakelaar met tijdklok vooraf instellen hoe lang de lichten moeten blijven branden. Wilt u dat de lichten een bepaald aantal uur nadat de schemerschakelaar ze heeft ingeschakeld, terug uit gaan? Of kiest u voor een programma waarbij de lichten ’s avonds automatisch op een vast tijdstip uitgeschakeld worden? In combinatie met een bewegingssensor kan een schemerschakelaar ervoor zorgen dat bij het vallen van de avond het licht alleen aan gaat in ruimtes waar iemand aanwezig is. De mogelijkheden zijn eindeloos. Uiteraard kunt u de lichten op eender welk moment nog steeds manueel bedienen om af te wijken van het programma.

 

Wilt u meer informatie over onze schemerschakelaars? Neem dan contact op met één van onze installateurs bij u in de buurt of vul het contactformulier in.