1 Februari 2023 - Door Livine

Luqas: De Slimme Elektriciteitsmanager van Qbus

 

Luqas verbindt grootverbruikers zoals laadpalen, warmtepompen en elektrische boilers, stuurt hen automatisch aan en spreidt elektriciteitsverbruik beter over de dag. En als je dan nog te veel verbruikt stuurt Luqas je een bericht, zodat je manueel kan ingrijpen waar nodig. Hierdoor bespaar je niet alleen energie, maar vermijd je ook pieken in het verbruik, wat op de factuur tot besparingen van bijna €1500 per jaar kan leiden. 


Met de invoering van het capaciteitstarief in 2023 is het belangrijker dan ooit om op te letten hoe je elektriciteit verbruikt. De digitale meter meet je elektriciteitsverbruik per kwartier in kWh. Een deel van de energiefactuur wordt berekend op basis van het hoogste verbruik gedurende één kwartier van de lopende maand, de kwartierpiek. Voor het capaciteitstarief berekent de netbeheerder elke maand opnieuw het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken.


Zo zorgen pieken in het verbruik  ook voor pieken op je factuur.. Gelukkig is er nu een oplossing met Luqas, de slimme elektriciteitsmanager van Qbus. Luqas voorspelt de kwartierpiek, en zal ervoor zorgen dat voorspelde hoge pieken afgevlakt worden door de grootverbruikers – die verantwoordelijk zijn voor 70% van het elektriciteitsverbruik – automatisch aan te sturen: de laadpaal trager te laten opladen of de warmtepomp of de elektrische boiler op een lager pitje te zetten. En als dat nog niet volstaat stuurt Luqas een bericht naar de bewoner zodat die indien gewenst ook manueel kan ingrijpen en bvb de kookplaat iets minder hard zet. Als je zonnepanelen hebt, zorgt Luqas ervoor dat je consumptie gericht is op je eigen productie.  Op momenten dat je een overschot aan energie genereert zal Luqas dit bufferen in de warmtepomp, door de watertemperatuur te verhogen. Met Luqas zorg je voor een duurzaam en economisch ecologisch comfort in jouw huis.


Met de energieslider in de app kan je Luqas sturen naar jouw wensen. Of je gaat vol voor de Ecomodus, of je kiest voor een gematigde aanpak. Je bepaalt zelf hoeveel elektriciteit je maximaal wilt aankopen. Je kan op elk moment bijsturen als je dat wenst en je krijgt berichtjes als de kwartierpiek overschreden dreigt te worden.


Op de app kan je je actuele verbruik monitoren, en de historische gegevens over kwartierpieken en verbruik van elektriciteit, gas en water raadplegen. 
Het toestel is eenvoudig te installeren en zo groot als een smartphone, past in iedere elektriciteitskast zowel in een klassieke installatie als in een domotica gestuurde woning. 

Interesse?

 

Surf naar Qbus.be/Energiebeheer voor technische info naar Luqas.be voor een installateur uit je buurt.

Deel deze pagina

Luqas Qbus-14
Luqas Qbus-16
Luqas Qbus-61
Luqas Qbus-82