28 Mei 2021 - Door Björn

Qbus weerstation 

 

De samenstelling en de naam van het Qbus weerstation is aangepast. QWS/P04 vervangt de QWS/APIEN.

 

De wijziging van model is sneller verlopen dan verwacht, waardoor de eerste leveringen van het type P04, nog werden verpakt en verkocht als het type QWS/APIEN! Vanaf serienummer 0001 B03419 werden de pakketten QWS/APIEN reeds voorzien van een P04!!! Bij de volgende productie zal de referentie op de verpakking QWS/P04 zijn, hetgeen overeenkomt met de werkelijke inhoud.

 

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen? Het weerstation zelf is veranderd van uitzicht.

 

Oud type (APIEN)    

  

Nieuw type (P04)

Installatie is ook anders!

Bij APIEN diende de RS485- buskabel in het toestel te worden aangesloten. Je kon hiervoor de EIB/KNX-kabel gebruiken of een FTPCat5E kabel.

Het nadeel hiervan was dat er een risico op foute demontage en montage bestond, met vochtproblemen als gevolg.

 

Bij het nieuwe type, wordt een aansluitkabel van 10m met aan één einde een schroefconnector meegeleverd.

 

Oud type (APIEN)  

 

Nieuw type (P04)

 

Indien het weerstation pas later zal geplaatst worden, is het aangeraden een wachtbuis van diameter 20mm met trekdraad te voorzien, zodat de meegeleverde kabel naderhand kan worden doorgetrokken.

Mocht de afstand groter zijn dan 9m (je hebt een stukje buiten nodig en aan de zekeringkast), kan je de kabel wel verlengen.

Het plaatsen en aansluiten van het weerstation zijn op zich wel veranderd, maar de aansluiting op de SER485/APIEN is hetzelfde gebleven.

 

Op dit moment wordt er een zwarte 24VDC Meanwell- voeding meegeleverd. Deze voeding is voorzien van een blauwe LED voor spanningsaanduiding.

 

Oud type (APIEN)  

Nieuw type (P04)

 

Meer info in onze technische fiche

Deel deze pagina