Hoeveel bespaar ik met Luqas?

Met Luqas bespaar je op verschillende manieren:

 

 1. Autoconsumptie: Luqas zorgt ervoor dat de gegenereerde energie effectief wordt verbruikt of gebufferd in de woning. Buffering kan door bvb het warm watervat van de warmtepomp of de boiler op een hogere temperatuur te zetten.
 2. Peak-shaving: door de nieuwe berekening van de electriciteitsfactuur wordt je bestraft als je te veel toestellen tegelijk laat werken, waardoor je pieken in elektriciteitsverbruik veroorzaakt. 1 kWh kost je op jaarbasis 45 euro excl. BTW. Luqas zal jouw pieken vermijden door automatisch de elektrische wagen trager te laten opladen en door de warmtepomp of boilers op een lager pitje te zetten als je te veel verbruikt. En als dat nog niet genoeg is zal Luqas je een bericht sturen* indien je toch je kwartierpiek dreigt te overschrijden, zodat je zelf kan ingrijpen indien gewenst.
 3. Minder verbruik door bewustwording: door berichten te krijgen bij te veel verbruik, door via de Energieslider je energieverbruik te beperken, door energie inzichten met persoonlijke tips te ontvangen en door slimme laadmodi wordt je bewust van jouw energieverbruik en zal je dit ook meer onder controle kunnen houden.

*Enkel bij Luqas Control of Luqas Dynamic Control abonnement.

 

Hoeveel je zal besparen is dus afhankelijk van de grootverbruikers die in jouw woning zitten. Als je geen warmtepomp en geen laadpaal hebt is besparing enkel gebaseerd op het vermijden van de kwartierpieken (peak-shaving). Als je ook een warmtepomp en laadpaal hebt kan je naast peak-shaving ook besparen door zelf eigen gegenereerde energie te verbruiken (autoconsumptie) ipv die aan het net terug te verkopen aan een prijs die veel lager is dan de prijs aan dewelke je energie moet aankopen.

 

Op basis van gemiddelde energieverbruiken, test-cases in residentiële omgevingen, feedback van warmtepompfabrikanten (besparing door autoconsumptie) en prijsinformatie van de VREG komen we tot volgende besparingen:

 

 •  

  Huishouden met warmtepomp

  Huishouden met laadpaal

  Huishouden met warmtepomp en laadpaal

  Verbruik huishouden

  7.500 kWh

  7.000 kWh

  11.000 kWh

  Potentiële besparing piekverbruik*

  € 225

  € 495

  € 720

  Potentiële besparing stijging eigen consumptie**

  € 315

  € 157

  € 554

  Totale potentiële besparing

  € 540

  € 652

  € 1.274

  Terugverdientijd Luqas***

  1,5 jaar

  1,2 jaar

  < 1 jaar

* Er wordt gerekend met 45€/kW (incl. BTW) en een daling in piekverbruik van 5kW (scenario 1), 11kW (scenario 2) en 16kW (scenario 3)​

 

** Er wordt gerekend met een verhoging van de eigenconsumptie van 15% voor een warmtepomp, 8% voor een laadpaal en 18% voor een warmtepomp en laadpaal. De energieprijs is €0,28/kWh = €0,36/kWh (afname) - €0,08/kWh (terugleververgoeding) (VREG – juli 2023) ​

 

*** Er wordt gerekend met een totale kost van €800 voor een Luqas met installatie incl. BTW​

 

Indien een warmtepomp of een elektrische boiler door Luqas wordt aangestuurd, heb je ook recht op de premie Sturing Elektrische Warmte (SEW-premie), waarbij de helft van de aankoop plus installatiekost tot maximaal 400€ wordt terugbetaald (de aanvraag en plaatsing is geldig tussen 1/01/2023 en 31/12/2023). Dit geldt voor de Luqas alsook de rest van de Qbus producten die geplaatst worden in de installatie. (Luqas is wel een verplichting). Meer informatie over de premie vind je op volgende link: https://maakjemeterslim.be/#premie-sew